Bliny
z kawiorem
Składniki na cztery porcje:
- 150 gr m±ki gryczanej
- 50 gr m±ki pszennej
- 2 jajka
- mleko 150 ml
- drożdże 20 gr
- sól
- pieprz
- kawior astrachański 30 gr
- ¶mietana wiejska
- łoso¶ wędzony
- zioła do dekoracji
- masło 200 gr
- pół cytryny
M±kę gryczan± i pszenn± przesiewamy. Dodajemy lekko ogrzane mleko
wraz z drożdżami i wbijamy dwa jajka. Wszystkie składniki zarabiamy,
dodajemy sól i pieprz i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywaj±c
wilgotn± ¶ciereczk±
kuchenn±. Po około 30 minutach ponownie wyrabiamy ciasto. Masło
ogrzewamy na patelni aż się sklaruje, czyli będzie przeĽroczyste.
Na tak rozgrzane masło, kładziemy chochelk± małe placuszki ciasta
. Smażymy po około 2 minuty z każdej strony. Serwujemy gor±ce, z
kawiorem i wiejsk± kwa¶n± ¶mietan± . Dekorujemy wędzonym łososiem,
¶wieżymi ziołami i cytryn±.
Szef Kuchni życzy smacznego.
|