|
BLINY Z KAWIOREM
Bliny z kawiorem to jedna z najbardziej znanych potraw rosyjskiej
kuchni. Rosjanie jedzą bliny przez cały rok, ale szczególne szaleństwo
jedzenia tych pysznych placuszków odbywa się podczas święta Maslenicy
- pożegnanie zimy i powitanie wiosny. Bliny, ze względu na swe krągłe
kształty, uważane są za symbol wiosennego słońca, a podczas Maslenicy
wszyscy się nimi obiadają, tak, jak w Polsce pączkami w tłusty czwartek.
Bliny które same w sobie są pulchne i tłuściutkie, je się z dodatkiem
kawiorem i gęstej wiejskiej śmietany, co nie jest może najbardziej
dietetycznym zestawem, ale smakuje niezapomnianie.
Sporządzane są z mąki gryczanej, mleka, jaj, drożdzy.
BOEUF STROGONOF
Ta rosyjska potrawa jest w Polsce dość powszechnie znana - serwują
ją prawie wszędzie, ale myli się ten, kto myśli, że nasz polski
odpowiednik ma wiele wspólnego z orginałem. W Sankt Petersburgu
podajemy najprawdziwszego Strogonowa, z delikatnej polędwiczki.
Najdelikatniejsze mięso w przepysznym sosie z ciepłą bułeczką -
jak w domu Strogonowów, gdzie potrawa powstała.
PASCHA
Pascha to najbardziej znany rosyjski deser, jedzony tradycyjnie
na Wielkanoc. W Sankt Petersburgu serwujemy ją jednak każdego dnia
- mamy więc święta codziennie. Pascha jest to twarożkowy puszysty
krem podawany z bakaliami i konfiturami z wiśni. Każdy kto ma słabość
do łakoci, na pewno doceni słodycz tego deseru, a kieliszek wiśniowej
nalewki bardzo mu w tym pomoże.
Pascha spoządzana jest z: śmietany, jaj, mleka, masła, cukru pudru,
rodzynek, migdałów, wanili, skórek pomarańcza.
|