Restauracja rosyjska Sankt Petersburg we Wrocławiu
została zamknięta w 2010 roku

Szef kuchni poleca O restauracji Galeria Catering Bankiety



Zobacz także:   regały metalowe
www.alfa-tur.pl














BLINY Z KAWIOREM

Bliny z kawiorem to jedna z najbardziej znanych potraw rosyjskiej kuchni. Rosjanie jedzą bliny przez cały rok, ale szczególne szaleństwo jedzenia tych pysznych placuszków odbywa się podczas święta Maslenicy - pożegnanie zimy i powitanie wiosny. Bliny, ze względu na swe krągłe kształty, uważane są za symbol wiosennego słońca, a podczas Maslenicy wszyscy się nimi obiadają, tak, jak w Polsce pączkami w tłusty czwartek.
Bliny które same w sobie są pulchne i tłuściutkie, je się z dodatkiem kawiorem i gęstej wiejskiej śmietany, co nie jest może najbardziej dietetycznym zestawem, ale smakuje niezapomnianie.

Sporządzane są z mąki gryczanej, mleka, jaj, drożdzy.

BOEUF STROGONOF

Ta rosyjska potrawa jest w Polsce dość powszechnie znana - serwują ją prawie wszędzie, ale myli się ten, kto myśli, że nasz polski odpowiednik ma wiele wspólnego z orginałem. W Sankt Petersburgu podajemy najprawdziwszego Strogonowa, z delikatnej polędwiczki. Najdelikatniejsze mięso w przepysznym sosie z ciepłą bułeczką - jak w domu Strogonowów, gdzie potrawa powstała.

PASCHA

Pascha to najbardziej znany rosyjski deser, jedzony tradycyjnie na Wielkanoc. W Sankt Petersburgu serwujemy ją jednak każdego dnia - mamy więc święta codziennie. Pascha jest to twarożkowy puszysty krem podawany z bakaliami i konfiturami z wiśni. Każdy kto ma słabość do łakoci, na pewno doceni słodycz tego deseru, a kieliszek wiśniowej nalewki bardzo mu w tym pomoże.

Pascha spoządzana jest z: śmietany, jaj, mleka, masła, cukru pudru, rodzynek, migdałów, wanili, skórek pomarańcza.



Przysmaki | Menu | Szef kuchni poleca | O restauracji | Galeria zdjęć | Catering | Bankiety i wesele